De duurste koffieboon ter wereld

De duurste koffieboon ter wereld is toch wel de Kopi Loewak. Dit komt niet zozeer omdat de koffiebes erg zeldzaam is, maar doordat het productieproces zo bijzonder is. De koffiebes wordt namelijk eerst gegeten door de Loewak waarbij het vluchtvlees van de bes wordt verteerd. De pit van de bes wordt echter niet verteerd en passeert het maag-darmkanaal.

De pitten worden teruggevonden in de ontlasting van de Loewak, worden vervolgens gewassen en meestal licht geroosterd om de smaak te behouden. Het product komt voor op de Filipijnen, Vietnam, Zuid India en op Sumatra, Java en Celebes. De totale productie van Kopi Loewak wordt geschat op ongeveer 200 kg per jaar en dit maakt de koffie zo duur en zeldzaam.

DE LOEWAK
Een Loewak kan ongeveer 22 jaar worden en heeft erg veel weg van een civetkat. Dit nachtdiertje eet bij voorkeur fruit en bessen en leeft het meeste tussen de boomtoppen. De loewak weegt zo’n 2 tot 4 kilo en is tussen de 45 en 60 centimeter lang. De loewak wordt rond zijn eerste levensjaar seksueel actief.